Varilna žica v kolutih

Ob besedni zvezi varilna žica ljudje v osnovi pomislijo, da so to ravne žice, ki se prodajajo po nekaj kosih. V redu, za kakšne enostavne načine varjenja, to je obločen način varjenja, to že gre, vendar pa ne za vse načine. Predvsem gre za bolj enostavne, bolje rečene osnovne varilne aparate, ki temeljijo zgolj na segrevanju dveh kovin, da pa se kovine lahko spojijo skupaj, je potrebna še varilna žica, ki omogoča, da med obema kovinama sproži tisto pravo reakcijo.

Varilna zica s kolutomNe smemo pa tu pozabiti tudi na TIG varjenje, za katerega pa ne velja, da je bolj enostaven oz. osnoven način za opravljanje tega dela. Če pa imamo enkrat bolj profesionalne varilne aparate, pa mora biti tudi varilna žica veliko boljša. Takšna varilna žica potem kar naenkrat ni več v obliki ravnih paličic, temveč je kar zvita v kolutih po nekaj metrov ali celo nekaj kilometrov. Ker je varilna žica tudi tanka, to ne pomeni, da je kolut prav zelo tudi velik.

To bolj pomeni, da je težak. Po navadi so koluti težki kar po 5 pa vse do 15 kilogramov, verjetno pa ima kakšen prodajalec še kaj večje in teže kolute. Obstajajo pa tudi manjša. Drugače pa kljub vsemu napisanemu to ne pomeni, da je varilna žica, ki je v kolutu, boljša in se jo uporablja za zahtevnejše načine za spajanje kovin. Vse je odvisno od načina tega opravila, zagotovo pa je varilna žica v palicah, cenejša.

 

varilne žice varilna žica