Prenosne shranjevalne naprave pri računalnikih

Poleg računalnika, ki so lahko prenosniki ali namizni računalniki, je potrebno kupiti tudi dodatno računalniško opremo. Med dodatno računalniško opremo spadajo LCD monitorji, tipkovnice, miške, podloge za miške, slušalke, mikrofoni, zvočniki,… Vse to je potrebno kupiti, če bi si radi olajšali delo z računalnikom in programi v njem.

Pomembni dodatki vsakega računalniškega uporabnika, pa se tudi prenosne naprave, na katere shranjujemo računalniške podatke. Te naprave uporabimo v primeru, da želimo imeti podatke vedno pri roki, ali pa nam na notranjem pomnilniku zmanjkuje prostora, ter rabimo podatke varno shraniti na nek drug način. Med najbolj priljubljene prenosne naprave za shranjevanje podatkov pa spadata prenosni disk ter USB ključ. Da pa si bomo napravi lažje predstavljali, vam jih bom spodaj na kratko napisal. Prenosni disk ali zunanji trdi disk je prenosljiva naprava za shranjevanje računalniških podatkov. Prenosni diskJe večja kot USB ključ, zato ima tudi več prostora, kamor lahko shranimo podatke. Diski so tudi veliko dražji od USB ključev, tudi do 100 evrov. Cena diska je tam nekje okoli 100 evrov, odvisno od količine prostora, ki ga ponuja. Disk se do računalnika ali do druge naprave poveže z USB kablom, redkeje pa tudi z drugimi vmesniki. USB ključ pa je podobna zadeva kakor disk, vendar je veliko manjši od trdega diska. Meri le okoli 10 centimetrov in je v obliki ključa. Na njem je prostora manj kot na disku, zato so tudi cene temu primerno nižje.

Pred nakupom se vedno dobro posvetujte, kakšno napravo potrebujete, glede na to, koliko podatkov nameravate shraniti nanjo. Vrst diskov in ključev je namreč ogromno, zato se je treba pametno odločiti, da na bo kasneje kakšnih problemov.

 

shranjevalne naprave prenosne shranjevalne naprave prenosni disk