Pred nakupom klimatske naprave preverite, kakšna je poraba elektrike

Glede na to, da se stroški električne energije zvišujejo, se je priporočljivo pred nakupom aparata, ki ga bomo veliko uporabljali, pozanimati, koliko električne energije porabijo. Klimatska naprava je že eden takšnih aparatov, ki je v uporabi kar veliko v času, če je vročinski val. Glede na to, da pa vedno več ljudi klime uporablja tudi za ogrevanje, pa so potem v uporabi praktično celo leto. Zato, da ne bomo plačevali visokih položnic za elektriko povsem po nepotrebnem, je treba pred nakupom preveriti, kakšna je poraba klimatske naprave.

Klimatska napravaKot je razvidno iz aplikacije na strani Pozitivnaenergija.si, sledi, da če je uporaba klimatske naprave namenjena samo hlajenju, pozornost usmerite na kazalnik SEER (nekateri to označujejo z izrazom »sezonska učinkovitost klimatske naprave pri hlajenju«), ki naj bo čim višji. Na primer energijski razred A, ki naj bo kot prvi vsaj približno sprejemljiv razred, ima SEER vsaj od 5,1 (to pomeni, da z enim kW elektrike dobimo 5,1 kW hladilne energije), razred A+ ima kazalnik vsaj od 5,6, glede na to, da ima razred A+++ kazalnik višji vsaj od 8,5, pa je jasno, zakaj se ga označuje kot najboljšega.

Če pa uporabljate klimatske naprave tudi za ogrevanje, pa bodite pozorni na kazalnik SCOP (nekateri ga označujejo z izrazom »sezonska učinkovitost klimatske naprave pri ogrevanju). Za razred A mora biti visok vsaj 3,4, medtem ko mora biti za A+++ visok vsaj 5,1. Če se odločite za nakup klimatske naprave razreda A+++, boste na začetku sicer plačali več, vendar pa se bo preplačilo povrnilo že v enem letu, še posebej če je klima veliko v uporabi. Zato ne glejte samo na plačani znesek, upoštevajte tudi daljši rok.

 

klimatske naprave klimatska naprava klime