Katera dovoljenja so potrebna za namestitev toplotne črpalke voda voda?

Toplotna rpalka voda vodaVečinoma v nobenem primeru, ko se odločamo za naložbo v energetsko varčen aparat, ni potrebno nobeno dovoljenje za vgradnjo, toplotna črpalka voda voda pa je tu res popolna izjema. Glede na to, da toplotna črpalka voda voda zahteva dejansko večji poseg v naravo, saj je potrebno zvrtati primerno široke luknje vsaj 15 metrov globoko, potem pa še izkoriščati podtalnico, pa je tu kar jasno, da je vseeno potrebno dobiti dovoljenje.

Gre za vodno dovoljenje, ki ga izda Ministrstvo za okolje in prostor ali pa tudi Agencija Republike Slovenije za okolje, saj toplotna črpalka voda voda izkorišča podtalno vodo. Takoj, ko objasnite, za kaj vodno dovoljenje potrebujete,  torej da se namerava uporabljati toplotna črpalka voda voda, pa vam ena od teh dveh inštitucij izdela dovoljenje. Razlog, da ne prihaja do komplikacij je v tem, da je voda od naprave popolnoma ločena, torej se jo ne onesnaži in tista podtalnica, ki ni izkoriščena, je seveda primerna tudi za uporabo naprej. Edino, kar je res, je, da je to dodatna pot, ki jo je treba opraviti poleg vseh ostalih poti, ko je treba prositi za dovoljenje. Ker so ljudje večinoma v tem postopku gradnje že tako ali tako navajeni na tovrstne poti in prošnje, jim to pač predstavlja le eno dodatno, predvideva pa se, da bo tako tudi v prihodnosti.

Glede na to, da ni velikih komplikacij za pridobiti dovolilnico, vam vsekakor svetujem, da jo dobite, saj imate lahko v nasprotnem primeru res velike težave in morda še kakšno kazen in to vse povsem po nepotrebnem.

 

toplotna črpalka voda voda toplotne črpalke toplotna črpalka